חמישה צעדים פשוטים
לתזונה יוגית בריאה
עם נועה נוה

נועה נוה 
היא מורה בכירה לויג’נאנה יוגה, מלמדת במרכז לויג’נאנה יוגה תל אביב. 
נועה היא בעלת הקייטרינג “בריאה” ומטפלת בארומה תרפיה.

הגונות והשפעתן

לפי תפיסת היוגה, כל ההוויה, היש, החומר, כולל המחשבות והרגשות, מורכבים משלושה מצבי אנרגיה – סטווה, רג’אס וטאמס, אשר נמצאים בתנועה מתמדת, בתוך כל חלק מהיש, קיים גרעין של נצח שאינו משתנה לעולם. 

סאטווה– בדומה למים נקיים וצלולים, מעודן, טהור, שקט.

ראג’אס– בדומה למים גועשים וסוערים, מאד תנועתי, תשוקה, התלהבות.

טאמאס – בדומה למים עומדים ועכורים, כבדות, סטגנציה, חוסר תנועה.

ניתן להשפיע על הגונות ולעזור לגונה הרצויה להיות דומיננטית, על ידי פעולות שונות ובין היתר על ידי התזונה שכידוע משפיעה על הגוף הפיזי כמו גם על המחשבות והרגשות. תזונה היא כמו במילה העברית מאכל, שהיא ראשי תיבות של מה אוכלים, איך אוכלים, כמה אוכלים ולמה אוכלים.

אוכל סאטווי הוא אוכל מאד טרי, בעיקר פירות וירקות, דגנים וקטניות קלות לעיכול. הוא יגרום לעידוד גונת הסטווה, ובכך יביא את האדם למצב תודעה שקט, יעודד תרגול מדיטציה, מעשים טובים וחמלה, ניקיון, שקט נפשי, נשימה איטית ומלאה, תחושת סיפוק ושביעות רצון. 

אוכל ראג’אסי הוא אוכל ממריץ, חריף, מתובל, חמוץ, מטוגן, תעשייתי. הוא יגרום לעידוד גונת הראג’אס ובכך יצור אצל האדם פעלתנות מופרזת, אי שקט, אי סדר, כעס, נשימה מהירה, מתח ואף חרדה.

אוכל טאמאסי הוא אוכל לא טרי, אוכל שבושל המון זמן, אוכל מקולקל, עם עובש, שבאופן הכנתו נגרם סבל לאחר, גם אלכוהל וסמים הם טמאסיים. אוכל טאמאסי יגרום לעידוד הגונה הטאמאסית ובכך יביא לפאסיביות, שינה מרובה, עצלנות, אדישות, בורות, נשימה רדודה, מחלה ודיכאון. 

למרות שתרגול היוגה מעודד את האיכות הסאטווית, חשוב לא להתבלבל ולהבין שהיא לא טובה יותר מהגונות האחרות. בלי טאמאס לא יתקיימו מנוחה, שינה וקרקוע. בלי האש שבאיכות הראג’אס, לא יתקיימו עיכול ושינוי.

בסופו של דבר, כמו תמיד, העניין הוא איזון ותשומת לב.

כללים לתזונה בריאה

מה אוכלים:
אם נלמד מה האנרגיה של כל מזון ונתחיל לשים לב, נראה שבאופן לא מודע נמשך למזונות בעלי אנרגיה דומה לשלנו, לכן כשאנחנו בדיכאון נמשך למזון תמאסי, ולהפך. המזון משפיע על מצב ההכרה. לכן נעדיף לאכול מזון סאטווי עד כמה שניתן, אוכל טרי, פירות וירקות דגנים קטניות. נוציא מהמטבח מזונות מעובדים, הם בדרך כלל מלאים בסוכר, מלח, שמן וחומרים לא טבעיים אשר יגרמו לגוף אושר רגעי אך בטווח הארוך יגרמו לנזק, במקומם נמלא את המטבח בפירות וירקות טריים צעבוניים ועונתיים, תמרים ואגוזים. כשעולה תחושת רעב, נחתוך לעצמנו צלחת פירות ססגונית או צלחת ירקות טריים וצבעוניים. כשהאוכל מוגש בצורה מעוררת תיאבון הוא נאכל בשמחה.
כמו שאנחנו מזינים את הגוף באוכל, אנחנו מזינים גם את ההכרה, לדוגמא, צפייה בחדשות עלולה לגרום למתח ודכדוך, צפייה בסרט מפחיד תגרום למצב של סטרס בגוף, ישיבה בחדר מלוכלך ומבולגן תשפיע אף היא על מצב ההכרה, באותו אופן צפייה בהרצאה מרוממת רוח תשמח את ההכרה, לכן מתוך מודעות נבחר לחיות בסביבה נעימה, מוארת, מאווררת ונקיה ונבחר בקפידה במה אנחנו צופים ולאיזו מוזיקה אנחנו מקשיבים. נשים לב לפירסומות שמגיעות אלינו אפילו כשלא בחרנו בכך, ברוב המקרים הפרסומות יגרמו לנו לצרוך מזונות עתירי שומן, סוכר ורעלים אחרים, לרכוש מוצרים שאנחנו לא באמת צריכים, או להשוות את עצמנו למודל לחיקוי שברוב המקרים אם נחשוב על זה לרגע, נראה שזה לא המודל האידיאלי עבורנו. בואו נבחר בטוב.

איך אוכלים:
אם אכלנו כשאנחנו עצבניים או שאכלנו ממש מהר, תוך כדי הליכה, דיבור בטלפון, דיבור בחברה על פוליטיקה, מלחמות ודברים שליליים, כל האנרגית השיחה נכנסת פנימה, לכן נאכל בסביבה נעימה, רגועה, בתשומת לב אל פעולת האכילה וכדאי אפילו בדממה. האכילה היא טקס הבריאה של הגוף שלנו כל פעם מחדש, אפשר גם לברך את האוכל לפני האכילה.

כמה אוכלים:
גם אם בישלנו את המרכיבים הטובים ביותר, בסביבה נעימה, והיינו שמחים ורגועים בזמן הבישול והאכילה, אך אכלנו  יותר מדי, האוכל לא יתעכל, הוא יתסוס ויהפוך לאנרגיה טאמאסית ולפסולת בתוך מערכת העיכול. לכן נאכל עד לשובע חלקי, לא חייבים להשאיר צלחת נקייה, מומלץ לא לשתות בזמן האכילה אלא לפני או כשעה אחרי. 

למה אוכלים:
הגוף שלנו הוא כמו היקום, כלומר כוחות פנימיים שמתחוללים בתוכנו הם כמו כוחות חיצוניים ביקום, למשל אש העיכול שלנו היא כמו השמש, מקור החום, אם השמש  בשיאה בין השעות 10.00 ל 14.00 זה אומר שגם אש העיכול שלנו תהיה בשיאה בזמן הזה, לכן מומלץ לאכול את הארוחה המרכזית בין השעות הללו ולא בערב, כשהשמש שוקעת, אז גם האש הפנימית שלנו נחלשת ולא מסוגלת לעכל מזונות כבדים, אם אנחנו אוכלים והולכים לישון האוכל יתסוס במערכת העיכול וכשנקום נהיה עייפים וחסרי אנרגיה. אם מתעורר רעב בשעות הלילה נבדוק למה אנחנו אוכלים, האם מתוך עייפות, שעמום, עצבות? שכן אם נאכל גם את המזון הסאטווי ביותר אך בשעות בהן מערכת העיכול חלשה ועסוקה בפינוי וניקוי, נעצור את תהליך הריפוי הטבעי של הגוף.

המתכונים

קרקרים ללא גלוטן

מומלץ לנסות את המתכון בגרסאות שונות  עם קמחים ותבלינים שונים. את הקרקרים אפשר להכין מקמח אחד או שילוב של הקמחים: קמח עדשים, קמח חומוס, קמח טף, קמח קינואה, קמח כוסמת, קמח אפונה, וקמח אורז. ניתן לשחק גם עם הרכבי התבלינים: אורגנו, זעתר, תימין, בזיליקום, שמיר מיובשים, או כל עלה מיובש אחר, אבקת שום, שמרי בירה, פפריקה, סומק, בצל מיובש וכו..וכן זרעים כמו סומסום, פשתן, דוחן, גרעיני דלעת וחמנייה.

לתבנית אחת:

2 כוסות קמח עדשים
2 כפות שמן זית
רבע כפית מלח הימאליה
כף אבקת שמרי בירה
רבע כפית עלי טימין
רבע כפית כמון טחון
1/4 כוס מים חמימים מעט

מערבבים את היבשים עם התבלינים הנבחרים ומוסיפים את המים בהדרגה עד לקבלת בצק רך ונוח לעבודה. את הבצק נניח בין 2 ניירות אפייה, ונרדד עם מערוך, לכיסוי פני השטח, נוריד את הנייר, נפזר מעל סומסום מלא וגרגירי דוחן, שוב נחזיר את הנייר ונרדד את הזרעים לתוך הבצק, נחתוך לגודל הרצוי, נעביר לתבנית ולתנור ל160 מעלות בערך 10-15 דק. 

ניתן לשמור בהקפאה.

פסטו 

נטחן בבלנדר או מעבד מזון:

חבילת עלי בזיליקום וחבילת עלי כוסברה, או כל שילוב עלים שאוהבים, אפשר לשלב עלי גזר, פטרוזיליה, רוקט..
רבע כוס גרגיעי חמניה
חצי כוס אגוזי מלך
מיץ מלימון 1 קטן
רבע כוס שמן זית
מעט מלח
2 כפות אבקת שמרי בירה

אפשר להשתמש בפסטו כממרח בכריכים, תוספת לרוטב בסלט ירקות או כרוטב לפסטה. 

כדורי תמרים וקקאו

נשתמש בתמרי מג’הול רכים, אם התמרים יבשים מעט או נשמרו במקרר, כדאי להשרות כמה דקות במים חמים לפני השימוש.

10 תמרי מג’הול
חצי כוס אגוזי מלך
2 כפות שיבולת שועל
כף גדושה של אבקת קקאו טבעי

קמח קוקוס או שבבי קוקוס לציפוי.
במעבד מזון נטחן את שיבולת השועל עם אגוזי המלך למרקם פירורי דק, נוסיף את התמרים והקקאו ונטחן שוב, נכדרר לכדורים ונעטוף בקמח או שבבי קוקוס. 
אפשר לשמור במקרר עד 3 שבועות.

לכל שאלה אפשר לפנות אלי בטלפון 054-3354239

ממליצה לבקר באינסטגרם שלי  noa_briya  ולקבל רעיונות והשראה לארוחות סאטויות. 



מזא”ה 22 כניסה א’, קומה ראשונה